Achtergrond_bewerkt_6.1

Banner_Kijkje_in_de_keuken2 

 

Gorinchem heeft geen Stadsarchief meer, want dat heet tegenwoordig Regionaal Archief. Voor de dienstverlening maakt dat geen verschil, die is nog even goed als vroeger. Er komen nu alleen wat meer mensen.

“Ja, er komen wel wat meer mensen, maar wij willen graag nog veel meer bezoekers ontvangen. Eigenlijk moet iedereen hier binnenkomen.” Aan het woord is Aron de Vries. Hij is al veertien jaar medewerker van het archief en ziet de bezoekers graag komen. “Wij hebben natuurlijk het archief van de gemeente Gorinchem, maar ook het archief van het hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden onder onze hoede en het archief van de voormalige gemeente Giessenlanden. We heten niet voor niets Regionaal Archief. Maar men kan ook archieven komen inzien van sportverenigingen en kerkgenootschappen of het persoonlijk archief van oud-burgemeester Ridder van Rappard of van industrieel mr. C.T. de Vries Robbé. Er is hier echt voor iedereen interessante informatie te vinden en wij willen ook graag dat iedereen dat weet.”

Interessant voor iedereen

Aron_de_Vries_vertelt_over_archievenDus hier komen niet alleen oude mensen die hun stamboom willen uitzoeken? “Nee, als je dat denkt heb je een totaal verkeerd beeld. Natuurlijk krijgen wij veel bezoekers die informatie zoeken over hun voorouders. Maar er komen ook veel mensen die hun huis willen verbouwen. Deze laatsten hebben vaak informatie nodig van oude bouwtekeningen en komen dan via een makelaar of via de gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht bij ons terecht. Wij doen zelf ook veel om bezoekers te trekken. Zo stellen we lespakketten samen voor schoolprojecten en richten we tentoonstellingen in over allerlei onderwerpen. Zo kunnen we aandacht besteden aan bijzondere onderwerpen en komen er ook mensen naar het archief die er anders niet zo snel zouden komen. En het leuke is dat we altijd enthousiaste reacties krijgen.”

Vijfduizend meter papier

Aron vervolgt: “Het beschermen van de collectie is een belangrijke taak. Daarom liggen alle documenten in afgesloten ruimten. Daar heersen een constante temperatuur en een constante luchtvochtigheid. Maar met opslaan alleen ben je er niet, want niemand heeft iets aan een berg ongeordend papier. En we hebben een flinke berg. Als je alle documenten uit het Regionaal Archief plat tegen elkaar op een rij zet, krijg je een lengte van vijf kilometer. Overigens hebben we niet alleen papier. We hebben ook een uitgebreide fotoverzameling. Van vrijwel iedere straat in Gorinchem hebben wij historische foto’s en daarnaast hebben we nog films, video’s, cd’s, dvd’s en allerlei geluidsopnames. Dus als iemands vader of moeder ooit in een Gorcumse band heeft gespeeld waarvan opnamen zijn gemaakt, dan is er een goede kans dat wij die opname hebben opgeslagen.” Met zo veel informatie is het prettig dat de bezoekers kunnen rekenen op de professionele hulp van de medewerkers van het archief.