Achtergrond_bewerkt_6.1

 

Fotovrijdag 19 oktober 2012

Jeugdbrandweer

Soms vinden mensen het saai om naar groepsfoto's te kijken. Ik vind het groepsportret echter uitermate spannend. Het doet me denken aan schuttersportretten uit de Gouden Eeuw. Iedereen moet goed zichtbaar zijn (vandaar dat Rembrandt zo een vernieuwer is) waardoor het altijd iets geposeerds heeft. En dat geeft de foto iets ongemakkelijks.

Neem bijvoorbeeld bovenstaande foto. Het is de Gorcumse Jeugdbrandweer in 1973. Waarom kijken sommige aanwezigen naar de fotograaf, terwijl anderen juist zijn afgeleid? Waar kijken die anderen naar? Verder zie ik de typische jeugdkleding uit de jaren zeventig en vraag ik me af welk vaantje ze gekregen hebben. Ik ga zoeken in de lokale krant en dit biedt doorgaans uitkomst.

Op zaterdag 2 juni won Gorkum II, een van de twee teams van de Gorcumse Jeugdbrandweer, de wedstrijd te Vlaardingen, waaraan door 23 jeugdteams werden deelgenomen. Uit een brandende garage moest een auto worden gered, terwijl het woonhuis en winkelpand behouden moest blijven. Gorkum I werd zevende, maar de wedstrijd werd met overmacht gewonnen door Gorkum II.