Achtergrond_bewerkt_6.1

 

Fotovrijdag 6 juli 2012

Avondvierdaagse

Eeuwenlang kon je in de Gorcumse straten militairen aantreffen. Er was de Willemskazerne en de Citadelkazerne. Vanaf de wallen werd geschoten door de vestingartillerie en er was een matrozenopleiding. Van dit Gorcums militaire verleden is relatief weinig bewaard gebleven bij het Regionaal Archief Gorinchem. Was u gelegerd in Gorinchem en heeft u nog leuke foto's of een grappige, boeiende anekdote, stuur ze dan op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  We stellen het zeer op prijs.

Op deze foto zien we een defilé van de militairen op de Grote Markt in 1962. Zij liepen mee in de Avondvierdaagse. Het defilé wordt afgenomen door militaire hoogwaardigheidsbekleders, maar ook door burgemeester Van Rappard en wethouder Swaters.

In het Nieuwsblad stond over deze dag: "Het doet mij altijd goed dit evenement mee te mogen beleven en graag heb ik mee geapplaudiseerd voor onze militairen en voor de verpleegsters, voor ons Roode Kruis en voor de kabouters. Wij Hollanders zijn over het algemeen geen spontaan volk en het gaat meestal een beetje schoorvoetend, maar als wij in onze handen klappen zonder dat dit uit beleefdheid nodig is, wel, dan komt het ook diep uit het hart. Tot het opbrengen van dit enthousiasme is de Intocht van de Avondvierdaagse in staat, en ... dat zegt wat."