Achtergrond_bewerkt_6.1

De jaren 60: het begin

we_want_morehet begin Popmuziek in Gorinchem. Rock & roll, Elvis Presley, The Shadows, The Everly Brothers, Indorock. Het begon allemaal in de jaren vijftig. Onder invloed van de populaire Cliff Richard and The Shadows ontstonden in Gorinchem gitaarbandjes die zich bezighielden met instrumentale muziek. Namen als The Diamond Strings, The Moving Shadows, The Flaming Stars en The Silver Kings. Met voor die tijd sensationele apparatuur als Egmond en Dynacord versterkers en uiteenlopende gitaren wisten deze groepen zich een plaats te veroveren in de Gorcumse popwereld.

wwm_01Vooral rockzanger Paul van Veen (1942 -1998) wist als Rocky Dynamite (ook wel de Gorcumse Elvis genoemd) te imponeren met zijn verkuif, zwart leren jasje en heupwiegende act als frontman in The Diamond Strings. Naast Van Veen speelden daarin Bertus van Zanten (1938-2008, basgitaar), Kees van Doesburg (solo- en slaggitaar, later vervangen door Johan Post), Cor Kroon (slaggitaar) en Joop de Goey (later vervangen door Wim de Leeuw (1945, drums). De band speelde roll & roll nummers waaronder veel Elvis Presley-vertolkingen.

wwm_02In diezelfde tijd waren ook Arie and The Moving Shadows actief. De concurrent, maar ook weer niet. Want we zien daar naast zanger Arie van de Kolk ook weer Wim de Leeuw (drums) en verder Moos Rink (gitaar), Jan van de Langenberg (basgitaar) en Ronny Ulveling (gitaar). De band begeleidde regelmatig zanger Wim van Drunen, een Gorcums zangtalent dat overal prijzen wegsleepte. Arie van de Kolk hield het bij The Moving Shadows al snel voor gezien en zijn plaats werd ingenomen door Arie van Soelen. Met een wisseling van het ‘gezicht’ van de band werd ook de naam veranderd: The Drifters waren geboren.

wwm_03De Indorock

De Indorock ontstond in Nederland toen in de jaren vijftig een grote groep Indische Nederlanders naar Nederland kwam. Onder hen veel muzikale jonge mensen die met elkaar indorockbandjes vormden. Aanvankelijk in de grote steden, iets later ook in de kleinere. In Gorinchem opereerde midden jaren vijftig de band The Flaming Stars die dansavonden verzorgde in Soos Jeugdland, het latere De Haarhorst. The Flaming Stars waren Toby Molenaar (gitaar), The Silver Kings, ca. 1958. Vlnr. Paul Livain, Ton Ginus, Toby Molenaar, Lambert van Os en Rien van Os.Ton Ginus (gitaar), Ton Dumas (gitaar en show), John de Jager (drums) en Paul Livain (†, gitaar). Deze Livain speelde ook bij The Silver Kings, een band die al een paar jaar op kleinere feestjes speelde met Engelse (vooral Everly Brothers) en Nederlandse nummers. The Silver Kings bestonden uit de tweelingbroers Rien en Lambert van Os (1941), die de zang voor hun rekening namen en ook weer Toby Molenaar (†, ukelele), Paul Livain (gitaar) en Ton Ginus (gitaar). In deze samenstelling traden ze op tot 1970.

The Merwebeats and Singer Lanny Ted, eind 1964. Vlnr. Lanny Ted, Maarten van der Giessen, Hans van Kampen, Bas de Jongh en Joop van Slooten. Foto Wim van der Poel.Begin jaren zestig waren ook The Black Rockets actief. Deze band werd in september 1962 opgericht en bestond uit Hans van Kampen (sologitaar), Kees Bos (drums), Bas de Jongh (basgitaar) en Maarten van der Giessen (slaggitaar). Al vrij snel nam drummer Wim de Leeuw de plaats in van Kees Bos. Toen zanger Lanny Ted (Wim Verhoef, 1945) zich bij hen voegde werd het Lanny Ted and The Black Rockets en na wat wisselingen veranderde de naam in The Merwebeats, waarbij het Shadowsrepertoire werd uitgebreid met beatmuziek.
Lees verder:

pdf we_want_more_deel2.pdf
pdf we_want_more_deel3.pdf
pdf we_want_more_deel4.pdf
pdf we_want_more_deel5.pdf
pdf we_want_more_deel6.pdf
pdf we_want_more_deel7.pdf
pdf we_want_more_deel8.pdf