Achtergrond_bewerkt_6.1

griek_en_bliek2In de jaren zestig kwamen vele Grieken naar Gorinchem. Ze wilden graag werken en hier zaten bedrijven te springen om personeel. Iedereen dacht dat het voor een paar jaar zou zijn, en veel gingen er inderdaad weer terug. Anderen bleven en bouwden een bestaan op in Nederland. Hun kinderen groeiden hier op.

Maar bij allemaal, jong en oud, bleef de band met Griekenland bestaan. Wie terugkeerde naar Griekenland, bleef verbonden met Nederland.

Ze werden Griek én Bliek.

1962 - 1974

Eind december komen de eerste drie Grieken naar Gorinchem. Voorheen hadden ze in de Belgische mijnen gewerkt. Ze beginnen te werken bij Betondak in Arkel. Binnen een half jaar zijn ze met z'n achttienen. De fabriek zorgt voor huisvesting in hotel ‘De Vijfheerenlanden’ aan de Haarstraat.

 Staalfabriek De Vries Robbé neemt ook Grieken in dienst, met name in de radiatorenfabriek.

Het pension aan de Westwagenstraat wordt geopend, op initiatief van De Vries Robbé. Het biedt plaats aan zo'n honderdtien Grieken. Eind december komen de eerste drie Grieken naar Gorinchem. Voorheen hadden ze in de Belgische mijnen gewerkt. Ze beginnen te werken bij Betondak in Arkel. Binnen een half jaar zijn ze met z'n achttienen. De fabriek zorgt voor huisvesting in hotel ‘De Vijfheerenlanden’ aan de Haarstraat. 1965 De Griekse voetbalclub ‘Groot- Alexander’ wordt opgericht.

1976 - 2004

Broodjeszaak ‘Jannis’ in de Haarstraat is de eerste Griekse horeca-zaak in Gorinchem. Staalfabriek De Vries Robbé, inmiddels Nederhorst genaamd, gaat failliet. Veel Grieken verliezen hun baan. Gelukkig vinden de meesten nieuw werk, onder andere bij staalbedrijf Mercon.

De Aireyflats worden gesloopt. De Grieken gaan meer verspreid over de stad wonen. De Griekse gemeenschap houdt samen met de Rotary een succesvolle manifestatie. Drie dagen lang kunnen de andere Gorcumers kennis maken met de Griekse cultuur. ‘Het was geweldig!’ juichen de kranten. Griekse vereniging Archimidis wordt officieel opgericht.

Het tot dan toe informele Griekse netwerk krijgt een herkenbaar gezicht. De Griekse gemeenschap heeft ook een vrouwenvereniging. De jongerenvereniging Proödos organiseert veel dansvoorstellingen. Er bestaat ook een culturele vereniging van Pontische Grieken, ‘O Pontos’. De Grieken zijn met een carnavalswagen vertegenwoordigd bij de carnavalsoptocht. Ook bij veel andere Gorcumse aangelegenheden zijn inmiddels Grieken betrokken, van de EHBO tot de brandweer.

De aanstelling van een nieuwe Griekse leraar legt het grote dilemma bloot: voorgoed in Nederland blijven of teruggaan naar Griekenland? Veel Grieken Mykonos is het eerste remigreren in deze periode. Griekse restaurant in Gorinchem.

De NOS zendt de documentaire "De 10de penning" uit, waarin een beeld wordt geschetst van de Aireyflats, de drie grijze flatblokken waar veel Grieken en Turken bij elkaar wonen.

Het slechte economische tij in Griekenland zorgt ervoor dat er een bescheiden aantal nieuwe Grieken naar Gorinchem komt. Velen van hen hebben hier al familie wonen.

Lees verder :

pdf Uitspraken van Griekse Gorcumers